Site icon HighTech Hub

Precizno vinogradarstvo

Autor: Vesna Maraš

Doktor poljoprivrednih nauka

Kontakt: vesnam@t-com.me

 

Precizno vinogradarstvo je naučna tehnika koju velike vinogradarsko vinarske kuće koriste za upravljanje u skladu s velikim vinogradarskim površinama. Identifikacija i održavanje varijabilnosti unutar vinograda, poboljšava rad u vinogradu, povećavajući prinos i kvalitet grožđa, uz minimalni uticaj i rizik na okolinu.

Precizno vinogradarstvo zavisi od novih i inovativnih tehnologija, kao što su: globalni sistemi za pozicioniranje (GPS), meteorološki i drugi senzori okoline, satelitsko i daljinsko praćenje i geografsko informacioni sistemi (GIS) za procjenu i reagovanje na varijabilnost. Ovakve tehnologije omogućuju povezivanje u stvarnom vremenu prikupljanja podataka sa tačnim informacijama o položaju za buduće aktivnosti, i koriste se za procjenu sadašnjih informacija na terenu i pružanje alternativnog upravljanja kombinacijom podataka za donošenje efikasnih odluka.

Korištenje tehnologija preciznog vinogradarstva može veoma pomoći vinogradarima i proizvođačima vina da upravljaju varijabilnošću unutar svojih vinograda i činiocima koji utiču na kvalitet i prinos vinove loze. Korištenjem ovih tehnologija dolazi do smanjenja troškova proizvodnje.

Takvo upravljanje omogućuje postizanje različitih prednosti:

Principi preciznog gajenja sada se mogu primijeniti u svim agrotehničkim operacijama (obrada zemljišta, đubrenje, navodnjavanje, zaštita). Precizno vinogradarstvo omogućava poboljšanje kvaliteta grožđa, na osnovu mapiranja homogenih podzona unutar vinogradarskih parcele, a samim tim i primjenu najboljih, optimalnih praksi u svakoj zoni. Precizno vinogradarstvo jasno je opredjeljenje za održivu proizvodnju jer omogućuje racionalno i optimalno korištenje prirodnih resursa i radne snage.

Budućnost vinogradarstva počiva na integraciji svih tih senzora u pokretne platforme ili fenomobile, kada su u pitanju modeli kojima čovjek upravlja (traktori, dronovi…), ili potpuna automatizacija (roboti).

Jedna od rješenja koja se u velikoj mjeri koriste u španskim vinarijama jesu:

Digitalizovana mehanizacija u vinogradarstvu

Primjena digitalizovane mehanizacije u vinogradarstvu omogućava ocjenu činioca prinosa (masa grozda, broj bobica po grozdu, itd.), karakteristike čokota, vitalnost vinove loze (uzgojni oblici, rezidba).

Procjena sastava grožđa

Boju bobica grožđa (sardžaj antocijana), sadržaj polifenola u vinogradu možemo procijeniti koristeći neinvazivne i brze senzore (bobice ne treba pomjerati ili odvajati). Takođe je moguće brzo predvidjeti boju konačnog vina (sadržaj antocijana) prije berbe.

Procjena stanja vode u vinogradu

Brza i neinvazivna procjena stanja vode u vinogradu može se efikasno sprovesti pomoću senzora za vlagu. Ovo se može koristiti za optimizaciju navodnjavanja (bolji fziološki status vinove loze, smanjenje troškova u proizvodnji).

Primjena multispektralnih i hiperspektralnih senzora

Primjena multispektralnih i hiperspektralnih senzora za procjenu vegetativnog stanja (bujnost vinove loze) i rodnog potencijala vinove loze.

Mobilna multi-senzorska platforma za praćenje vinograda

Razvoj mobilne multi-senzorske platforme za ocjenu produktivnog i vegetativnog rasta vinograda kao dio preciznog vinogradarstva.

Mehanička regulacija iskorištenja

Primjena inovativnih tehnologija, poput rane mehničke defolijacije i redukcije grozdova radi postizanja boljeg kvaliteta grožđa, a time i vina.

Sve veća zainteresovanost stručne i naučne javnosti ogleda se i u platformama na svim velikim vinogradarsko-vinarskim događajima i takmičenjima. Sve više su aktuelne teme iz oblasti preciznog vinogradarstva i vinarstva kroz predavanja, čiji su nazivi: „Uticaj tehnologije na prodaju vina; Jeste li spremni za automatizovani marketing?“, „Upravljanje uticajem klimatskih promjena; Evolucija prakse vinogradarstva i vinarstva“, „Pametno pakovanje; Interakcija s potrošačima kao nikad prije“, i dr.

– U Decanter-ovom časopisu kao primjere dobre prakse objavili su rad američke vinarije Silverado, gdje vinogradar Jon Emmerich, ističe da: Zbog nedostatka radne snage, velike vinogradarsko vinarske kuće će imati potrebu da pronađu načine za upravljanje vinogradarskim aktivnostima, istovremeno zadržavajući apsolutni kvalitet“. Ova vinarija je počela sa optičkim razvrstavanjem u 2008. i 2009. godini, a danas ga efikasno primjenjuju na cijelom imanju. Rezultat digitalizacije je doveo do visokog kvaliteta grožđa, sa pojedinačnim bobicama sortiranim po sadržaju, obliku i veličini pigmenta (antocijani).

– Australijska vinarija Taylors koja već dugo implementira digitalne tehnike u vinogradarstvu, je dobitnica prestižne nagrade ASVO’s za vinariju godine. Iz vinarije ističu da se osnove vinogradarstva i agronomije ne mijenjaju – još uvijek se mora paziti na: zdravlje biljaka (zdravstveni-fitosanitarni status čokota), vlagu zemljišta, ishranu i zaštitu. Ono što se mijenja su granice. To nisu samo digitalne aktivnosti, već složenost unutar same biljke. Najveći uticaj u poslovanju vinarije Taylors bila je podrška u preuređivanju vinograda, gdje uklanjanje starih, neproduktivnih vinograda i sadnja novih, pruža najbolju priliku za redizajniranje tih vinograda, kako bi se postigla kompatibilnost sa varijabilnošću.

U vinogradarstvu, što više podataka (o našim vinogradima) imamo, to je veća mogućnost za napredovanjem i poboljšanjem kvaliteta. Jedna od alatki preciznog vinogradarstva je i Topsoil Mapper. Topsoil Mapper je precizni senzor zemljišta u poljoprivredi, koji pomoću EMI (elektromagnetske indukcije) omogućava izradu karata zemljišta. Australijska vinarija Tolley je već par godina korisnik ovakvog sistema. Jedinstveno kartiranje Topsoil Mapper-a koriste za svoje vinograde, ali i kao usluge za ostale vinogradare – u cilju praćenja procesa u zoni korijena vinove loze. Uređaj za istraživanje zemljišta visoke rezolucije omogućava prikupljanje vrijednih i detaljnih podataka o plodnosti zemljišta, vrstama zemljišta, salinitetu zemljišta i hidrološkim karakteristikama zemljišta. Cilj upotrebe ove tehnologije predstavlja poboljšanje kvaliteta grožđa i vina, smanjenje nepotrebnih unosa hraniva, vode i drugih komponenti, te dobijanje svijesti o njihovom stanju u vinogradu. Što je još važnije, vlasnici vinograda sada mogu vidjeti-pratiti promjene nastale intervencijom u vinogradima, njihovo prilagođavanje ili poboljšanja tokom vremena u optimizaciji uslova za postizanje sto većeg i kvalitetnijeg prinosa grožđa.

Prema „Izvještaju globalnog tržišta preciznog vinogradarstva u 2017. godini, usluge u ovoj oblasti isnosile su 1.015,00 miliona USD, a očekuje se da će porasti po CAGR (godišnjoj stopi rasta) od 10.1% i dostići 2420,95 milijardi USD do 2026. Činioci poput povećanja potražnje za visokokvalitetnim grožđem, primjenjujući nove tehnologije u poljoprivredi za maksimalnu profitabilnost i proizvodnju, kao i podrške koje Vlada pruža u oblasti primjene tehnologija u vinogradarstvu, pogoduju rastu tržišta. Pored toga, povećanje upotrebe dronova vjerovatno će pružiti široke mogućnosti za rast tržišta tokom predviđenog perioda.

Prema izvještaju Joint Research Center – Jrc (Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije) pod nazivom Precizna poljoprivreda: prilika za poljoprivrednike iz EU-a – potencijalna podrška u okviru CAP-a 2014-2020, primjena preciznih tehnologija gajenja čini evropsku poljoprivredu održivijom i profitabilnijom. Nedavna istraživanja praćenja prinosa pokazuju da primjena tehnologija lokalizacije i ciljanih intervencija dovodi do neto uštede od 15% do 50%, zavisno o varijabilama koje definišu prirodu kompanije i njen proizvodni proces. Ovakav način upravljanja poljoprivredom omogućuje povećanje efikasnosti proizvodnog sistema pojednostavljivanjem pojedinih intervencija-aktivnosti.

Azijski Pacifik dominira na globalnom tržištu zbog većeg prihvatanja novih tehnologija, povećanja tehnološke svijesti, inovativnih rješenja za praćenje prinosa, prisutnosti velikih poljoprivrednih površina i sve većeg usvajanja poljoprivrednih tehnologija.

Neki od ključnih igrača na globalnom tržištu preciznog vinogradarstva su: AG Leader Technology, Aha Viticulture, Ateknea Solutions, Deveron Uas, Groupe ICV, John Deere, Quantislabs, Teejet Technologies, Terranis, Topcon, Tracmap i Trimble.

Exit mobile version