Site icon HighTech Hub

Pametni zavoj koji koristi 5G podatke tokom nadgledanja zdravstvenog stanja

Pametni zavoji koji nadgledaju kako povreda zarasta i šalju podatke o tome ljekarima, mogli bi početi da se isporučuju u roku od narednih dvanaest mjeseci.

Prethodno su naučnici NASA-e predstavili svoj električni zavoj koji ubrzava zarastanje povreda, poznat pod nazivom PVDF (polyvinylidene fluoride). On proizvodi malu količinu električne struje u dodiru sa nekom površinom, uključujući i ljudsku kožu. Sada su istraživači sa Univerziteta u Svonziju (Swansea University) proizveli pametni zavoj, koji se štampa pomoću 3D štampača. Prema njihovim riječima, ovaj izum će pomoći ljekarima da prilagođavaju terapiju na osnovu zarastanja povrede, lokacije i aktivnosti pacijenta.

Zadivljujuće je to što ovaj zavoj koristi 5G mrežu i nano senzore, kako bi stalno slao detalje o zdravstvenom stanju. Iako upotreba 5G mreže možda zvuči pretjerano, ona pruža mogućnost da se poboljša pouzdanost.

Profesor Mark Klement kaže: “5G mreža je prilika da se proizvede stabilna i jaka mrežna komunikacija, koja je uvijek tu za potrebe zdravstva.”

Ovakvi pametni zavoji koriste nanotehnologiju da prate stanje povrede u bilo kom trenutku. Ona potom povezuje povredu na 5G infrastrukturu. Infrastruktura će moći da zna stvari o pacijentima, kao na primjer gdje se nalaze i koliko su aktivni u svakom trenutku.

Primljene informacije će omogućiti ljekarima da saznaju kako neka povreda napreduje u svakom željenom vremenu.

Klement takođe navodi: “Svi ti podaci se prikupljaju tako da ljekari mogu uvijek da nadgledaju kako određena povreda zacjeljuje. Oni potom mogu da prilagode terapiju pojedincu i rani o kojoj je riječ.”

“Tradicionalna medicina bi bila ona u kojoj ljekar vidi pacijenta, i onda propiše terapiju u trajanju od jednog do par mjeseci. Mi nekad iz velikog poštovanja prema ljekarima kažemo da je sve u redu, ali sada sva evidencija može da bude tu pred njima u ovom 5G svijetu, tako da ljekar i pacijent mogu zajedno da rade na izazovu.”

Izvor: techexplorist.com

Exit mobile version