Site icon HighTech Hub

Mali optički modem koji omogućava ultrabrzu podvodnu komunikaciju

Optički, akustični i elektromagnetni talasi su se naširoko koristili za bežičnu podvodnu komunikaciju, ali su spori i nepouzdani. Inženjeri sa EPFL-ove spin-of kompanije Hydromea su došli na ideju da koriste svjetlost za komuniciranje ispod vode.

Naučnici su razvili podvodni modem, nazvan LUMA, koji komunicira pomoću plave svjetlosti koja brzo treperi. Modem pretvara podatke u svjetlosne impulse koje šalje, i obratno; svjetlosne impulse koje prima pretvara u podatke.

Aleksandar Bar, operativni direktor Hydromea-e, rekao je: “Naš optički modem pruža brzu bežičnu podvodnu vezu. Dovoljno je osjetljiv da prikuplja podatke pri vrlo velikim brzinama od izvora udaljenog više od pedeset metara”.

Feliks Šil, tehnički direktor kompanije, naveo je: “Odabrali smo plavu svjetlost zato što, iako je voda uopšte nepropustljiva za elektromagnetne talase, postoji mali prozirni opseg za plavu i zelenu svjetlost”.

“Najteži dio tokom razvoja LUMA-e je bio da se osigura slanje podataka na dovoljno duge razdaljine i pouzdani rad pri svim mogućim uslovima. Kako se svjetlost vrlo brzo rasipa pod vodom, pronalaženje načina za komunikaciju na preko 50 ili 100 metara je bilo izazovno. Bilo nam je potrebno dosta vremena da napravimo prijemnik koji je dovoljno osjetljiv da može da primi male treptaje svjetlosti čak i sa velike udaljenosti.”

Modem može da radi do 6000 metara ispod površine vode. Obložen je providnom plastikom, kako se ne bi urušio pod visokim vodenim pritiskom.

Sistem je testiran u Tihom okeanu, na dubini od 4280 metara.

Izvor: techexplorist.com

Exit mobile version