Site icon HighTech Hub

Kako će vještačka inteligencija revolucionirati budućnost vina

Vještačka inteligencija utiče na odabir prilikom kupovine, proces gajenja vinove loze u vinogradima i ocjenu kriterijuma za poznavanje vina.

U sljedećoj deceniji vještačka inteligencija (AI-Artificial Intelligence) imaće moć da transformiše vinsku industriju zauvijek. Trenutno su primjene AI u vinarskoj industriji ograničene – ali AI obećava da će biti jedna od onih imerzivnih tehnologija koje su ugrađene u sve što radimo, na ovaj ili onaj način. Prema sve većem broju vinskih stručnjaka, AI bi mogla uticati na sve, od toga kako kupujemo vino, preko toga kako gajimo vinovu lozu u vinogradu, pa do toga kako ocjenjujemo vino. Zamislite kako je Internet revolucionirao vinsku industriju u samo posljednje dvije decenije. Uticao je na to kako učimo o vinu, kako naručujemo i kupujemo vino putem interneta i kako plasiramo vino krajnjem potrošaču putem platformi društvenih mreža. Dakle, mislite na Internet kao na nekakav pregled nadolazećih atrakcija – onoliko široko i duboko koliko je Internet uticao na vinsku industriju, AI obećava da će učiniti isto.

Uspon virtuelnog sommeliera

Vještačka inteligencija već je napredovala tako da može preporučiti da se vino upari sa određenim jelom, a ta vrsta „virtuelnog sommeliera“ i njegova funkcionalnost će se drastično povećati u budućnosti. Da biste shvatili kako će se to dogoditi, razmislite o tome kako virtuelni asistenti koji pokreću AI u kući – poput Amazon Alexa, Google Assistant i Apple’s Siri – već transformišu način na koji tražimo vino putem interneta. Zahvaljujući magiji mašinskog učenja, algoritmi mogu naučiti da razumiju vaše jedinstvene ukuse i sklonosti i uporediti ih sa nizom mogućih rezultata pretraživanja. Virtuelni sommelier sa napajanjem AI će vas toliko dobro poznavati, da će moći predložiti pravo vino za vas. Tom virtuelnom sommelieru vjerovatno možete pristupiti putem svog mobilnog telefona. Zamislite da odete u restoran i pozovete mobilnu aplikaciju tj vašeg ličnog sommelier-a da napravi izbor vina za vas nakon što mu precizno kažete koje jelo planirate da naručite.

AI pomoć pri kupovini

Isti tip preporučenog mehanizma sa AI mogao bi uticati i na budućnost maloprodaje vina. Umjesto da komunicirate sa prodavačima vina u vašoj lokalnoj prodavnici vina, sada možete stupiti u vezu sa prijateljskim, AI-motorom robota koji „čeka“ priliku da svoje znanje podijeli sa vama. Ova vrsta robota sa AI najvjerovatnije će se prvo plasirati u Aziji, naročito u zemljama poput Japana, gdje nije neobično da se već susreću sa korisnim robotima u okruženju koje je okrenuto potrošačima.

Roboti i dronovi u vinogradu

Ali šta je sa ulogom AI u vinskoj industriji prije nego što vino stigne na police maloprodajnih mjesta? Neki vinari već eksperimentišu sa alatima sa AI u vinogradu koji im mogu pomoći po pitanjima poput upravljanja zemljištem. U roku od deset godina, autonomni leteći dronovi nad glavom reći će vinogradarima tačno koje čokote vinove loze treba navodnjavati i pomoći im u svim izborima vrsta zemljišta. Zapravo, neki vinski stručnjaci su već uvidjeli da će roboti obavljati sav posao u vinogradu, ostavljajući više vremena vinaru da osmisli inovativne tehnike vinarstva.

Vinski kritičari i njihove ocjene

Zahvaljujući dostignućima u AI, ljudska čula dolaze do robota u vašoj blizini. Zamislite kako algoritmi koji pokreću AI sada mogu prepoznati govor i jezik i kako je kompjuterski vid sada sposoban da vidi iste stvari kao i ljudski vid. A sada bi roboti koje pokreće AI uskoro mogli imati mogućnost prepoznavanja ukusa koji će biti jednako dobar – ili bolji – od onog humanog – robot kao kritičara vina. Dakle, u budućnosti možda više nećemo govoriti o kritikama vina koje je dobilo 90 bodova od cijenjenog vinskog kritičara poput Robert Parker. Umjesto toga, možemo govoriti o pregledima Google-a, Amazon-a ili Apple-a o vinu sa 90 bodova. Čitava takmičenja i degustacije mogu se promijeniti jer degustator robot može probati stotine, ako ne i hiljade vina u rasponu od samo nekoliko sati.

Vještačka inteligencija i klimatske promjene

Klimatske promjene već imaju  veliki uticaj na vinsku industriju, a to će stvoriti neophodnu stvarnu potrebu za stručnošću kako se nositi sa klimatskim promjenama koje se brzo mijenjaju. Šta se događa kada vinska regija poznata po umjerenoj klimi postane topla i sušna? Ili kada hladna, suva klima postane pretopla i vlažna? Već počinjemo prepoznavati pojavu vinske stručnosti u područjima svijeta za koja se prije mislilo da su izvan dometa vinarstva? Ako se polarni ledenci tope, znači li to da će na Grenlandu ili Islandu uskoro biti dobri vinogradi? Ili bi vinorodne regije smještene duž obale mogle biti ugrožene porastom vodostaja mora širom svijeta? Da bi odgovorili na ova pitanja, vinari će se možda morati obratiti sofisticiranim algoritmima AI, koji bi mogli biti u stanju da ih savjetuju kako promijeniti uslove uzgoja kako bi se izborili sa ovim klimatskim promjenama.

AI i novi obrasci potrošnje

AI može uticati na vinsku industriju na potpuno neočekivane načine. Na primjer, ako samostalni automobili i autonomna vozila zamijene tradicionalne automobile i vozila, to bi moglo imati vrlo dramatičan uticaj na potrošnju. Na primjer, “alkohol i vožnja” više ne bi predstavljali problem, jer bi algoritmi koji pokreće AI postali vaš novi vozač. Neki su predložili da automobili postanu ekvivalent velikih zabavnih centara – sa ljudima koji slušaju muziku, igraju video igrice – i, da, piju vino dok prolaze od tačke A do tačke B. Svakako, budućnost AI je vrlo uzbudljiva. Kako se AI primjenjuje na svaki aspekt iskustva o vinu, to će promijeniti način kako kupujemo i pijemo vino, kako razgovaramo o vinu i kako gajimo grožđe koje se koristi za proizvodnju vina. Takođe, AI bi mogla promijeniti način na koji pakujemo vino, kako plasiramo vino i kako vino isporučujemo potrošačima. Zamislite budućnost u kojoj će bespilotni Amazon dron vođen AI ljubiteljima vina na pragu kuće ispustiti bocu vina nakon što pristanete na preporuku kompanije Amazon Alexa koju koristi AI, a zatim ćete uživati u toj boci vina sa nekoliko vaših najbližih prijatelja robota.

Exit mobile version