Site icon HighTech Hub

Intervju sa Stevanom Đuraškovićem

Stevan Đurašković je 22-godišnji student elektrotehnike iz Podgorice. Student je četvrte godine Univerziteta Floride. Osnovno obrazovanje je stekao u OŠ „Sutjeska“ gdje je bio dobitnik diplome „Luča“. Potom je upisao Gimnaziju „Slobodan Škerović“ u Podgorici gdje je nakon dvije godine dobio punu stipendiju za Ujedinjene Svjetske koledže (UWC Adriatic) u Duinu, Italija. Nakon odličnih ostvarenih rezultata u Italiji dobio je ponudu i za studiranje na nekoliko prestižnih američkih univerziteta. Na kraju se odlučio za Univerzitet Floride i elektrotehniku. Stevan je pokazao svoju svestranost ostvarivanjem zavidnih rezultatata u više disciplina, a najistaknutiji je bio u polju fizike gdje je bio višestruki osvajač medalja na državnim i internacionalnim takmičenjima. Više o Stevanu možete saznati u nastavku članka

Možete li nam reći više o putu Vašeg školovanja i koji Vam je bio povod da se opredijelite za elektrotehniku?

Svoje obrazovanje sam započeo u Osnovnoj školi “Sutjeska”. Bio sam vrlo takmičarskog duha i učestvovao sam na državnim takmičenja počev od šestog razreda. Prvo sam se takmičio iz matematike, a u sedmom razredu iz biologije sam pod mentorstvom profesora doktora Bogića Glogorovića osvojio drugo mjesto na državnom nivou. U osmom razredu sam dobio novu profesoricu fizike koja je bila poznata po odlično ostvarenim rezultatima sa svojim učenicima na raznim takmičenjima. Profesorica Biljana Stojkanović je probudila u meni strast za fizikom i želju da se oprobam u novim oblastima i uđem u nove izazove. Pod njenim mentorstvom sam osvojio nekoliko prvih mjesta na državnim takmičenjima i dobio znanje koje mi je iteakako pomoglo u srednjoj školi, a i na fakultetu. Moram istaći da je profesorica Biljana Stojkanović pravi primjer prosvjetnog radnika koji zna da motiviše učenike i izvuče ono najbolje iz njih uz veliku količinu entuzijazma i posvećenosti prema svom poslu i na tome sam joj vrlo zahvalan. Nakon završene osnovne škole upisao sam Gimnaziju „Slobodan Škerović“. Nastavio sam da se takmičim iz fizike i osvajam nagrade pod mentorstvom profesorice Ranke Šestović. Krajem prvog razreda sam učestvovao na internacionalnom takmičenju u Beogradu „Kup Matematičke gimnazije“ gdje sam osvojio zlatnu medalju iz fizike. Profesorica Ranka Šestović me je uputila i ohrabrila da apliciram za stipendiju prestižnih Ujedinjenih svjestskih koledža krajem drugog razreda. Na osnovu prethodno ostvarenih rezultata dobio sam punu stipendiju za Ujedinjene Svjetski Koledž (UWC Adriatic) u Duinu, Italija.

Kako bi ste opisali Vaše vrijeme provedeno u Italiji?

U Italiju sam otišao sa napunjenih sedamnaest godina. Pohađao sam internacionalnu školu zajedno sa studentima iz preko sedamdeset zemalja svijeta i moram reći da mi je trebalo malo vremena da se priviknem na toliku raznovrsnost, a i drugačiji sistem školovanja. Radili smo po IB programu (International Baccalaurate) gdje moramo da uzmemo barem jednu prirodnu nauku, jednu društvenu, matematike, strani jezik…
U UWC Adriatic-u sam imao priliku da razvijem kritičko mišljene, razvijem se kao osoba, steknem divna prijateljstva i počnem da gledam na svijet globalno, prije nego lokalno. UWC mi je dao priliku da budem kompetetan za američke univerzitete i mogućnost pune stipendije. Nakon dvije prelijepe godine provedenih u Duinu odakle nosim lijepa sjećanja, odlučio sam se za Univerzitet Floride.

Kako ste zadovoljni studiranjem u Americi i koje su to benefiti američkog univerziteta?

Nakon tri godine studiranja u Americi moram reći da sam vrlo zadovoljan američkim sistemom školovanja. Odlučio sam se za elektrotehniku jer kao što sam naveo ranije zavolio sam fiziku u ranoj dobi, a posebno sam volio da rješavam zadatke iz fizike što me je više povuklo da odem na inženjerstvo i praktičnije izazove. Osnovne studije su u trajanju od četiri godine i raspored je vrlo fleksibilan jer mogu da biram svoj raspored predmeta i izborne predmete u trećoj i četvtroj godini. Predmeti se sastoje od teorijskog i laboratorijskog dijela, a za neke predmete potrebno je provesti oko dvadeset sati nedeljno na laboratorijskom dijelu.
Sviđa mi se što fokus nije samo na predmetima, već se više cijeni ako je student uključen u istraživanja ili klubove kojih ima puno na kampusu što je dobar pokazatelj studentove želje za napredak u toj disciplini. Jedan od timova u kojima sam bio uključen je tim za pravljenje hyperloop pod-a gdje sam bio u Power management odsjeku. Ovo ljeto radim sa profesorom Radovanom Stojanovićem na polju medicinske elektronike.

Čime se bavite u slobodno vrijeme?

Pored škole volim da se bavim sportom, a aktivno sam trenirao košarku par godina. Počev od pionirskih selekcija pa nadalje sam igrao u podgoričkim klubovima. Čak sam igrom slučaja igrao jednu sezonu u Italiji u Azzura basket Trieste sa kojim smo osvojili regionalnu ligu. Najveći napredak i najbolja izdanja sam prikazao kod entuzijastičnog trenera Bogdana Đerića. U par navrata sam imao dilemu da izaberem košarku kao svoj životni poziv, ali je ipak nauka presudila. Košarku i dalje odigram kad god mi vrijeme dozvoljava. Košarka me je izgradila kao osobu, pomogla da mi očvrsnem fizički i mentalno, a košarkaški teren je uvijek bilo mjesto na kojem bih tražio katarzu i ispunjenje.

Šta biste poručili mladima u Crnoj Gori?

Mladima bih poručio da izaberu da rade u životu ono što najviše vole i što ih najviše ispunjava. Bitno je pronaći strast koja će ih motivisati da napreduju svakodnevno, pronađu sebe i izgrade svoju ličnost. Ako imaju želju da putuju i studiraju u inostranstvu postoji veliki broj stipendija i programa koji im to omogućava i koji bi trebalo da pretraže jer putovanja i upoznavanje drugih zemalja i kultura proširuje vidike i daje neprocjenjivo iskustvo. Takođe, savjetovao bih mladima da se bave sportom jer sport gradi zdrave ličnosti i ljude.

Exit mobile version