Site icon HighTech Hub

Brod Oceanbird koga pokreće vjetar će smanjiti ispuštanje štetnih gasova za 90%

Švedski konzorcijum je predstavio brod Oceanbird – inovativni teretni jedrenjak, čiji je cilj da revolucionira pomorski prevoz u Atlantskom okeanu. Ovaj masivni okeanski jedrenjak može da nosi do 7000 automobila, i za njega tvrde da će smanjiti ispuštanje štetnih gasova za 90%, što ga čini eksponencijalno održivijim.

Najnoviji koncept Ocenabird pokušava da ponudi efikasni i održivi pomorski teretni prevoz; pokretaće ga vjetar i imaće nosivost do 32.000 tona. Sa dužinom od 200 metara i širinom od 40 metara, ovaj prototip je namijenjen prestanku korišćenja fosilnih goriva. Dostiže brzinu do deset čvorova.

Tradicionalni sistem za jedrenje je zamijenjen na ovom teretnom brodu redom uspravnih lopatica, koje oponašaju dizajn i rad krila aviona. Krilna jedra su sva visine 80 metara, što daje brodu visinu oko 105 metara iznad vode. Teleskopska konstrukcija im omogućava da se spuštaju sa 105 do 45 metara, kada brod treba da prođe ispod mosta ili u slučaju jakih vjetrova. “Sa visinom iznad vode od 105 metara, ovo bi mogao biti najviši brod na svijetu”, navedeno je na zvaničnom sajtu.

Ocenabird će moći da preće Atlantik za dvanaest dana. Kako bi mogao da uđe i izađe iz pristaništa, i kao bezbjednosna mjera, biće opremljen i pomoćnim motorom.

Proba u vodi je već izvršena ranije ove godine, upotrebom manjeg modela Oceanbird-a. Očekuje se da dizajn za proizvodnju bude gotov do kraja 2021. godine, i da se stavi u rad do kraja 2024.

Izvor: inceptivemind.com

Exit mobile version